Beszámoló a 2018. évi gimnazisták erdei iskolájáról

A Riehen Egyesület 2018 augusztus 13-17 között szervezte meg a XIX. Gimnazisták erdei iskolája című programot, a pottyandi Erdei Iskola Vendégházban. Az 5 napos programon résztvevő gyermekek életkora 11-13 év között mozgott. A résztvevők Csíkszeredából (2), Csíkpálfalváról, Csíkcsomortánból, Csíkdánfalváról, Csatószegről, Pottyandról érkezetek. A táborozók közül többen már a korábbi években is részt vettek az erdei iskola különböző programjaiban. A táborozók az Erdei iskola vendégházban voltak elszállásolva. A programok a Vendégház ebédlőjében, teraszán, udvarán zajlottak, a kirándulások pedig Pottyand faluban és a környező erdőben, réten kerültek megszervezésre.

A tevékenységek a következőképpen zajlottak:

1. nap: Délelőtt a táborozókat fogadtuk, megbeszéltük a házirendet, ismerkedtünk és elhelyezkedtünk a szobákban. A programból a közös játék sem hiányzott. Ebéd előtt Pottyandon sétáltunk, a séta legfőbb látványossága a harangláb volt, de megfigyeltük az épületeket és az utunkba kerülő növényeket, madarakat is.

Délután “kincskereső” túrára mentek a diákok, amelynek keretében több érdekes feladatot oldottak meg Pottyanddal kapcsolatosan, a helyiek bevonásával. A délután további részében imitáltuk egy folyó születését, zászlószerzőztünk, majd megbeszéltük a nap történéseit. Vacsora után éjszakai sétára mentünk, majd megfigyeltük az égboltot, csillagképeket azonosítottunk be.

2.  nap: A közeli Muhar erdőbe kirándultunk, utunk során megfigyelhettük az erdő élővilágát, a fák mellett különböző gombákat,  rovarokat, állatnyomokat ismertünk meg.

A begyűjtött gombáknak elkészítettük a spóralenyomatát. Később közösen előkészítettük a számháborúhoz szükséges kellékeket majd számháborúztunk. Esti mesével zártuk a napot amely kiránduláson látott élőlényekről szólt.

3. nap: A program a közeli kaszálókon zajlott, ahol megpróbáltunk minnél több növényfajt összegyűjteni. és a szabadtéri számháborúzás sem maradt el. Délután környezetismereti kísérletezésre került sor, elkészítettük a saját vulkánunkat, rizsszemeket táncoltattunk, stb.

Később növényekkel szőttünk, de az asztalitenisz, a kosárlabda és a méta sem maradt el a programok közül. A napot esti mesével zártuk.

4. nap: Délelőtt meglátogattuk a közeli kenderáztatókat, a kender megmunkálásával és az itt élő növény és állatvilággal ismerkedtünk. Ebéd előtt patakászással folytatódott a program, a mintavétel jókedvűen zajlott, majd mindenki megpróbált minnél több gerinctelen fajt beazonosítani és a víz minőségét is megállapítottuk. A legérdekesebb mégis a gerinctelen szervezetek mikroszkópos megfigyelése volt.

A programot tüzifagyűjtéssel és az esti tábortűz előkészítésével folytattuk.  Délután az erdei iskola udvarán kincskereső játékot játszottunk, majd környezetismereti kisérleteket végeztünk el. Ezután ki-ki kedve szerint, métázhatott vagy testfestéket készíthetett, növényekkel nyomtattunk majd közösen számháborúztunk. Vacsora után kvízverseny zajlott a héten szerzett tapasztalatok és tanult informáciokból. A napot tábortűzzel zártuk, ahol megbeszéltük a hét eseményeit és a jókedvű éneklésből sem volt hiány.

5. nap: Délelőtt becsomagoltunk, majd az ebédlőben társasjátékoztunk. Ebéd előtt kiértékeltük az együtt töltött hetet. A szülők érkezéséig szabadtéri játékakat játszottunk és egy akadálypályát is elkészítettünk.s

A táborozók az erdei iskola vezetők beszámolója szerint:

• megismerték Pottyand falu épített és természeti környezetét,

• megismerték és gyakorolták a természetjárás alapvető szabályait,

• stratégiai gondolkodát fejlesztő szababadtéri csapatjátékokat játszott (számháború, zászlószerző, méta)

• kreativitását bontogatta a kézműves foglalkozásoknak köszönhetően,

• tapasztalatokra tett szert a kiscsoportban végzett játékkal és munkával kapcsolatban,

• lehetőségük nyílt sportjátékokat (kosárlabda, asztalitenisz) gyakorolni,

• lehetőségük nyílt a terepi biológusok által használt eszközökkel (határozókönyvek, nagyítók, mikroszkóp, merítőháló, stb.) ismerkedni,

• a kincskereső feladatok során gyakorolhatták a csapatmunkát,

• megismerkedtek a csillagászat alapfogalmaival,

• új ismerősöket és barátokat szerezhetek és elmélyíthették a korábbiakat.

Erdei iskola vezetők: Tamás Réka és Barta Karola

Csíkszereda, 2018.08.21

Beszámoló a 2018. évi kisiskolások erdei iskolájáról

A Riehen Egyesület 2018 július 16-20 között szervezte meg a XIX. Kisiskolások erdei iskolája című programot, a pottyandi Erdei Iskola Vendégházban. Az 5 napos programon 28 gyerek (13 lány és 15 fiú) és két erdei iskola vezető vett részt. A gyermekek életkora 8-11 év között mozgott. A résztvevők többsége Csíkszeredából érkezett, de voltak csíkborzsovai résztvevők is. A táborozók közül többen már a korábbi években is részt vettek az erdei iskola különböző programjaiban. A táborozók az Erdei iskola vendégházban voltak elszállásolva. A programok a Vendégház ebédlőjében, teraszán, udvarán zajlott, a kirándulások pedig Pottyand faluban és a környező erdőben, réten volt.

A tevékenységek a következőképpen zajlottak:

1. nap: Délelőtt a táborozókat fogadtuk, megbeszéltük a házirendet, ismerkedtünk és elhelyezkedtünk a szobákban és ebéd előtt egy rövid focimeccs is belefért a programba. Ebéd után Pottyandon sétáltunk.

A délután további részében zászlószerzőztünk, majd megbeszéltük a nap történéseit. A borús égbolt miatt a csillagmegfigyelő foglalkozást éjszakai fogócskázás és esti mese nézés váltotta fel.

2. nap: A közeli erdőbe kirándultunk, utunk során megfigyelhettük az erdő élővilágát, a fák mellett különböző rovarokat, állatnyomokat figyelhettünk meg. A gyerekek kedvencei a változatos gombák voltak, melyekből gyűjtöttünk is egy-egy példányt és elkészítettük a sporogrammjukat (spóralenyomat).

Délután közösen előkészítettük a számháborúhoz szükséges kellékeket majd számháborúztunk. Később napfogókat készítettünk a terepen begyűjtött anyagok felhasználásával. Esti mesével zártuk a napot amely kiránduláson látott élőlényekről szólt.

3 nap: A program az Erdei iskola ház udvarán indult, megpróbáltunk minél több növényfajt összegyűjteni. Ezt megismételtük a közeli kaszálókon is. A gyerekek így saját maguk tapasztalhatták meg a kaszálók fajgazdagságát. Emellett szöcskéket, sáskákat, pókokat figyelhettünk meg és begyűjtöttük a növényi szövéshez szükséges alapanyagokat.

Délután fát gyűjtöttünk az esti tábortűzhöz, növényekkel szőttünk, de az asztalitenisz, a foci és a méta sem maradt el a programok közül. A napot tábortűzzel zártuk.

4. nap: Délelőtt a rossz időjárás miatt az Erdei iskola házban maradtunk, csapatjátékokat, társasjátékokat játszottunk és befejeztük az előző napon elkezdett kézimunkákat. Délután patakászással folytatódott a program, a mintavétel jókedvűen zajlott, majd mindenki megpróbált minnél több gerinctelen fajt beazonosítani és a víz minőségét is megállapítottuk.

A legérdekesebb mégis a gerinctelen szervezetek mikroszkópos megfigyelése volt. Ezután ki-ki kedve szerint a patakban játszhatott, métázhatott vagy testfestéket készíthetett majd közösen számháborúztunk. Vacsora után kvízverseny zajlott a héten szerzett tapasztaltok és tanult informáciokból majd kincskeresőt játszottunk. Az alvásra a Vizipók-csodapók című mesefilmmel hangolódtunk.

5. nap: Délelőtt becsomagoltunk, majd a rossz idő miatt az ebédlőben társasjátékoztunk. Ebéd előtt kiértékeltük az együtt töltött hetet, megszőttük a “barátsághálónkat”, majd a szülők érkezéséig szabadtéri játékokat játszottunk.

A táborozók az erdei iskola vezetők beszámolója szerint:

• megismerték Pottyand falu épített és természeti környezetét,

• megismerték és gyakorolták a természetjárás alapvető szabályait,

• kreativitását bontogatta a kézműves foglalkozásoknak köszönhetően,

• lehetőségük nyílt sportjátékokat (labdarúgást, asztalitenisz) gyakorolni,

• új ismerősöket és barátokat szerezhetek és elmélyíthették a korábbiakat.

Erdei iskola vezetők: Tamás Réka és Domokos Péter

Csíkszereda, 2018.07.24

Nyílt nap a Pottyandi Erdei Iskolánál 2018.

Az április 28-án 11.00 órától kezdődő rendezvény színes programmal és házi ízekkel vár kicsiket és nagyokat.

- 11.00 ünnepélyes megnyitó a menasági iskola diákjaival

- 12.00-14.00 – „Tocsogóra hívó” - ismerkedés a patak élővilágával Demeter László vezetésével

12.00-14.00 – kézműveskedés Bakó Klárával és a menasági valamint a csíkszentgyörgyi iskola pedagógusaival

- 12.00-14.00 – népi gyermekjáték Kerekes Szilárddal

- 12.00-15.00 - egyéni séták a Fenyővize tanösvényen

- 12.00-15.00 – Szekerezés

- 13.00-15.00 - lacikonyha - kóstold meg az Erdei Iskolaház szakácsainak főztjét, a Pottyandi Porta ízeit.

A program 15.00 órakor ér véget.

MEGHIVÓ - INVITAŢIE

A RIEHEN EGYESÜLET vezetősége tisztelettel meghívja tagságát 2017 március 21.-én kedden d.u.17 órakor tartandó  éves közgyűlésére.

Helyszín: a Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Központja (Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre út 140)

Akinek nincs más lehetősége a lejövetelre azt kedden a  Múzeum melletti parkolóban 16:30 órakor várja a Riehen Egyesület kisbusza.

NAPIRENDI PONTOK:

1.    A közgyűlés elnökségének megválasztása, a jegyzőkönyvvezető kijelölése

2.    Az előző közgyűlés jegyzőkönyvének jóváhagyása

3.    A Riehen Egyesület vezetőségének beszámolója a 2016–os évi tevékenységről (tevékenység és pénzügyi jelentés)

4.    Cenzori beszámoló

5.    Hozzászólások

6.    Az előterjesztett anyagok jóváhagyása

7.    A 2017-os évi munkaterv ismertetése

8.    Különfélék

ORDINEA DE ZI AL ADUNĂRII GENERALE

din data de 21 martie 2017, marți  ora 17.00 la sediul Asociatia Riehen str. Zsögödi Nagy Imre  140

1. Alegerea prezidiului adunării generale şi desemnarea persoanei care va întocmi procesul verbal

2. Aprobarea procesului verbal întocmit  la adunarea generală anterioară

3.Raportul Consiliului de Conducere al Asociaţiei Riehen privind  activitatea  desfăşurată   şi bugetul de venituri şi cheltuieli realizat  în anul 2016

4. Raportul cenzorului privind bilanţul contabil şi situaţiile financiare anuale pe 2016

5. Discuţii

6. Aprobarea rapoartelor prezentate

7. Prezentarea  proiectului de activitate pentru anul 2017

8. Diverse

5 nap erejéig játékosan románul - az őszi vakációban

Az öt napos vakációs programunkban a román nyelv kilépik a tankönyvekből, munkafüzetekből, és életre kel. Olyan környezetet, élethelyzetet teremtünk, ahol a “románozás” érdekes tevékenységgé válik, ahol a vendéglátónk  – a kedves házimanó – csak románul ért, ahol vele együtt  énekelve, játékosan, kézműves tevékenységgel tarkítva,  nem kényszerű-keserű tananyagként találkozunk a  hétköznapi román nyelvvel.

Az öt nap alatt naponta egy-egy területtel foglalkozunk, egy-egy életegységet jelenítünk meg: elsőként saját magunkat, a testünket ismerjük meg, majd a családot. Vásárolunk, főzöcskézünk, kirándulunk, és egy gazdaságot is meglátogatunk. A román nyelv nemcsak a kötött, délelőtti-délutáni tevékenységekbe lesz bezárva. Az ébresztőtől a lefekvésig valóságos helyzetekbe kerülnek a gyerekek, ahol nem hibátlan megszólalást várunk tőlük, hanem bátor beszédprodukciót – beszédbátorságot -, ami a magasabb szintű nyelvtudás fele.