Hírek Képgaléria Sajtóvisszhang Támogatóink Vendégkönyv
Hu Ro De
 
ERDEI ISKOLA VENDÉGHÁZ         IDŐSEK KLUBJA        
HÍRLEVÉL


2015. Beszámoló Gimnazisták erdei iskolája

A Riehen Egyesület által a pottyandi Erdei Iskola Vendégházban 2015. augusztus 10-14. között megrendezett XV. Gimnazisták erdei iskolája elnevezésű programban 26 gyermek (11 lány, 15 fiú) és 2 erdei iskola-vezető vett részt. A gyermekek életkora 8-13 év között mozgott, legtöbben a 12 évesek (7 fő) és a 13 évesek (7 fő) voltak. A résztvevők többsége Csíkszeredából érkezett (23 fő), de voltak táborozók Budapestről (1 fő), Bukarestből (1 fő) és Fitódról (1 fő) is. A táborozók több mint fele (15 fő) már előző év (ek)ben is részt vettek a pottyandi erdei iskolában. A táborozók az Erdei iskola vendégházban voltak elszállásolva. A foglalkozásokat a Vendégház udvarán, teraszán és ebédlőjében, Pottyand faluban és határában szervezték meg.

Az első nap délelőttjén érkeztek a táborozók, ismerkedtek egymással, megbeszélték a házirendet, megszemlélték Pottyand falut és közvetlen környékét, elhelyezkedtek a szobákban. Délután játszottak a gyerekek, asztaliteniszeztek, kosárlabdáztak. Lerajzolták a pottyandi sétán látottakat, közösen métáztak, zászlószerzőztek, számháborúztak, hétköveztek. A napot éjszakai bújócskával zárták.

   

A második nap délelőttjén bejárták a Fenyővize tanösvényt, és kirándultak a Béd-patak völgyébe. Megfigyelték a kaszálórét és a bükkös élővilágát, számháborúztak, fedezékeket építettek. Délután sportjátékokat és csapatjátékokat játszottak. 

A harmadik nap délelőttjén a Jegy-patak forrásához kirándultak. Légifelvétel-olvasási gyakorlatot tartottak a Hágóbérce-tanösvény egy szakaszán, megfigyelték a hegyi kaszálórét és legelő élővilágát, számháborúztak, gyakorolták a messzelátó használatát. Délután virágokat nemezeltek és játszottak. Este mesevetítés volt. A napot csillagnéző foglalkozással zárták.

   

A negyedik nap a Fenyővize patak mentén kirándultak, pancsoltak a patakban. Délután nemezeltek, folytatták és befejezték a megkezdett alkotásokat. Este tábortűz mellett énekeltek, játszottak.

Az ötödik nap délelőttjén becsomagoltak. Kiértékelték az erdei iskolában töltött hetet, elköszöntek egymástól.

 

Bartha Dalma – Kerekes Szilárd erdei iskola-vezetők

Köszönetet mondunk Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának

a "Gimnazisták erdei iskolája" vakációs program támogatásáért!2015 Beszámoló Mindennapok a római legióban

A Mindennapok a római legióban vakációs program több éves múltra tekint vissza, ebben az évben a negyedik alkalommal került sor rá 2009 óta. A tábornak 25 résztvevője volt. A vakációs programot az idén ugyanarra a tartalomra épült fel, mint az előző években. Ám módszertanilag és szemléletben újítások történtek. Az információkat többnyire nem előadások formájában kerültek átadásra, hanem a gyerekek maguk szerezték meg a tudást. Csoportmunkát és kooperatív munkaszervezési eljárásokat voltak bevezetve. Kitűzött oktatási céljainkat teljes mértékben igyekeztünk fenntartani és elérni.

   

A hétfő a szokásos szervezési és csoportkohézió megteremtését célzó foglalkozásokkal indult. A résztvevők egymásra való figyelést fejlesztő játék keretében megismerkedtek egymással, megalkották a tábor törvénykönyvét, majd ráírták egy papírból készült castrum „tégláira”. A hétfő délutánt csoportmunkával telt. 

 

Kedd délelőtt a második modulban előadás volt a római katona életmódjáról, fegyverzetéről, a római taktikáról és stratégiáról. Kedd délután pajzsokat gyártottak a diákok, kézműves foglalkozás keretében. Kedd este először taktikai játék volt: a pajzsokkal és teniszlabdákkal felfegyverzett gyerekek alakzatokba fejlődve harcoltak egymás ellen. Szerdán délelőtt a római castrum makettjét készítették. A gyerekek előre elkészített információs és képanyag alapján önállóan tervezték meg a makettet és hozzá is láttak megépítéséhez. A munkát csütörtök délután, az eső közeledtével fejezték be. Szerda délután stratégiai játék volt. Este a „Prisoner’s Base” nevű angol középkori fogócskát játszottuk, amely nagy sikert aratott.

Csütörtök a játék napja volt. A gyerekek kérésére megismételtük a taktikai játékot, majd újra a „Prisoner’s Base” következett. Délután kardvívással folytatódott a program, majd a makettet fejeztük be. Estére asztalitenisz bajnokságot szerveztünk.

A program utolsó délelőttjén, pénteken, vetélkedőt szerveztünk a gyerekeknek az itt tanult ismeretekből. A Mindennapok a római legióban program idei kiadására nagyon jó csoport gyűlt össze. A csoportkohézió az első pillanattól kiválóan alakult. A lakhatási és étkeztetési körülményeket a gyerekek nagyon pozitívan értékelték, ami a szolgáltatások magas minőségére utal.

Programvezető: Nemes István

Kisegítő: Boda Hajnalka 

Köszönetet mondunk Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának a "Mindennapok a római legióban" vakációs program támogatásáért!
2015 Beszámoló Kisiskolások erdei iskolája

A Riehen Egyesület által a pottyandi Erdei Iskola Vendégházban 2015. július 13-17. között megrendezett XIV. Kisiskolások erdei iskolája elnevezésű programban 27 gyermek (20 lány, 7 fiú) és 2 erdei iskola-vezető vett részt. A gyermekek életkora 9-12 év között mozgott. A táborozók az Erdei iskola vendégházban voltak elszállásolva. A foglalkozásokat a Vendégház udvarán, teraszán és ebédlőjében, Pottyand faluban és határában zajlottak. Megszemlélték Pottyand falut és közvetlen környékét.

      

Az erdei iskolába visszatérve lerajzolták a sétán látottakat, illetve szabadtéri csapatjátékokat játszottak: közösen ugróköteleztek, métáztak, zászlószerzőztek, számháborúztak, hétköveztek, éjszakai bújócskáztak. Kiscsoportokban aszfaltrajzot készítettek.

 

A harmadik nap délelőttjén bejárták a Fenyővize tanösvényt, és kirándultak a Béd- patak völgyébe. Légi felvételen tájékozódtak, megfigyelték a kaszálórét és a bükkös élővilágát, számháborúztak, fedezékeket építettek.

    

A negyedik nap délelőttjén a Jegy-patak forrásához kirándultak. Légifelvétel-olvasási gyakorlatot tartottak, a Hágóbérce-tanösvény egy szakaszán, megfigyeltük a hegyi kaszálórét és legelő élővilágát Délután kavicsokat festettek, folytatták és befejezték a megkezdett kézműves alkotásokat. Minden délután voltak szabadtéri és csapatjátékok egyaránt.

Bartha Dalma és Kerekes Szilárd vezetők, így foglalták össze a program sikerességét:

Ø  a 27 táborozó:

  • megismerte Pottyand falu épített és természeti környezetét,
  • megismerte és gyakorolta a természetjárás alapvető szabályait,
  • stratégiai gondolkodást fejlesztő szabadtéri csapatjátékokat (számháborút, zászlószerzőt, métát) játszott,
  • ízelítőt nyert a magyar népköltészeti alkotásokból és a csillagképek világából,
  • tapasztalatokra tett szert a kiscsoportban végzett munkával kapcsolatban,
  • lehetősége nyílt sportjátékokat (labdarúgást, kosárlabdázást, asztaliteniszezést) gyakorolni,
  • új ismerősöket szerezhetett, elmélyíthette korábbi barátságait.

 

Köszönetet mondunk Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának

a "Kisiskolások erdei iskolája" vakációs program támogatásáért!V-VI. osztályosok erdei iskolája

Jövő hétfőn, augusztus 10-én indul a “V-VI. osztályosok erdei iskolája” elnevezésű vakációs programunk, melynek támogatója Csíkszereda Polgármesteri Hivatal. Köszönjük a támogatást. A vakációs program, Pottyandon, az Erdei Iskola Házban zajlik.A csíkszeredai Riehen Egyesület, menedzser asszisztens munkakörbe, munkatársat keres

A csíkszeredai Riehen Egyesület, menedzser asszisztens munkakörbe, munkatársat keres.

 

Követelmények:

-felsőfokú végzettség záróvizsgával;

-B kategóriás hajtási jogositvány;

-a magyar, román magasfoku, valamint angol vagy német nyelv középfoku ismerete;

-Office programcsomag alapos ismerete;

 

Fő feladatok :

- a pottyandi Erdei Iskola Ház koordinálása, csoportok szervezése, programbonyolítás;

- marketing- és reklám tevékenység, a Riehen Egyesület projektjeinek népszerűsitése érdekében

-titkársági teendők

 

Jelentkezni  személyesen a Riehen Egyesület székhelyén, Zsögödi Nagy Imre út 140 szám alatt, munkanapokon 12-15 óra között. Jelentkezési határidő:2015 augusztus 5

Jelentkezési iratcsomó tartalma:

- kézzel  irt önéletrajz és szándéknyilatkozat;

- végzettséget és a követelményeket  igazoló dokumentumok másolata;

- személyi  igazolvány  másolata;

 

 Mindennapok a római légióban

Jövő hétfőn, július 27-én indul a Mindennapok a római légióban” elnevezésű vakációs programunk, melynek támogatója Csíkszereda Polgármesteri Hivatal.

A vakációs program, Pottyandon, az Erdei Iskola Házban zajlik. Még van néhány hely, lehet jelentkezni személyesen a Zsögödi Nagy Imre utca 140. szám alatt. Bővebb információ a 0266- 311304  vagy 0753-200701-es telefonon. E-mailben az office@asociatiariehen.ro e-mail címen.   
        1 2 3 4 5        

    Látogatók száma: 618432
Designed by DirectWEB in 2008 ©