Hírek Képgaléria Sajtóvisszhang Támogatóink Vendégkönyv
Hu Ro De
 
ERDEI ISKOLA VENDÉGHÁZ         IDŐSEK KLUBJA        
HÍRLEVÉL


Rendezvények- Ünnepi ebédek - SzállássalRendezvények- Ünnepi ebédekBeszámoló Mű-Teremtő foglakozás 2015.

A gyerekek idén is érdekes foglakozásokon vehettek részt a Mű-Teremtő foglalkozás keretén belül. Az első napot ismerkedéssel kezdték, következő lépésként mindenki késztett magának egy személyes mappát, amibe az elkészült munkák kerültek. Az első feladat meseillusztráció volt, aztán megfigyelés utáni rajz, díszítő motívumok tervezése.

   

          Kedden mesemondással indult a nap, majd elkezdődött a meseillusztráció, mesehős ábrázolás, könyvborító készítés, és napközben szabadtéri játékok. A harmadik nap csendélet-rajzolással kezdődött a program, amit vásznon örökítettek meg a gyerekek. Volt továbbá öntapadós grafikakészítés, gipszmetszet és lenyomat készítés is.  

      

          Csütörtökön tájképfestéssel indult a nap, majd sík bábokat és díszletet készítettek a gyerekek, amivel játszottak is. Üdvözlőlapok is készültek a nap során. Pénteken befejezték a meséskönyveket, pasztelleztek, játszottak majd a nap végén bábjáték bemutató volt és kiértékelés.   

   

          A gyerekek feltöltődve távoztak, mindenki jól érezte magát a program során, melyet Bakó Klára programvezető is eredményesnek értékelt. 2015. Beszámoló Gimnazisták erdei iskolája

A Riehen Egyesület által a pottyandi Erdei Iskola Vendégházban 2015. augusztus 10-14. között megrendezett XV. Gimnazisták erdei iskolája elnevezésű programban 26 gyermek (11 lány, 15 fiú) és 2 erdei iskola-vezető vett részt. A gyermekek életkora 8-13 év között mozgott, legtöbben a 12 évesek (7 fő) és a 13 évesek (7 fő) voltak. A résztvevők többsége Csíkszeredából érkezett (23 fő), de voltak táborozók Budapestről (1 fő), Bukarestből (1 fő) és Fitódról (1 fő) is. A táborozók több mint fele (15 fő) már előző év (ek)ben is részt vettek a pottyandi erdei iskolában. A táborozók az Erdei iskola vendégházban voltak elszállásolva. A foglalkozásokat a Vendégház udvarán, teraszán és ebédlőjében, Pottyand faluban és határában szervezték meg.

Az első nap délelőttjén érkeztek a táborozók, ismerkedtek egymással, megbeszélték a házirendet, megszemlélték Pottyand falut és közvetlen környékét, elhelyezkedtek a szobákban. Délután játszottak a gyerekek, asztaliteniszeztek, kosárlabdáztak. Lerajzolták a pottyandi sétán látottakat, közösen métáztak, zászlószerzőztek, számháborúztak, hétköveztek. A napot éjszakai bújócskával zárták.

   

A második nap délelőttjén bejárták a Fenyővize tanösvényt, és kirándultak a Béd-patak völgyébe. Megfigyelték a kaszálórét és a bükkös élővilágát, számháborúztak, fedezékeket építettek. Délután sportjátékokat és csapatjátékokat játszottak. 

A harmadik nap délelőttjén a Jegy-patak forrásához kirándultak. Légifelvétel-olvasási gyakorlatot tartottak a Hágóbérce-tanösvény egy szakaszán, megfigyelték a hegyi kaszálórét és legelő élővilágát, számháborúztak, gyakorolták a messzelátó használatát. Délután virágokat nemezeltek és játszottak. Este mesevetítés volt. A napot csillagnéző foglalkozással zárták.

   

A negyedik nap a Fenyővize patak mentén kirándultak, pancsoltak a patakban. Délután nemezeltek, folytatták és befejezték a megkezdett alkotásokat. Este tábortűz mellett énekeltek, játszottak.

Az ötödik nap délelőttjén becsomagoltak. Kiértékelték az erdei iskolában töltött hetet, elköszöntek egymástól.

 

Bartha Dalma – Kerekes Szilárd erdei iskola-vezetők

Köszönetet mondunk Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának

a "Gimnazisták erdei iskolája" vakációs program támogatásáért!2015 Beszámoló Mindennapok a római legióban

A Mindennapok a római legióban vakációs program több éves múltra tekint vissza, ebben az évben a negyedik alkalommal került sor rá 2009 óta. A tábornak 25 résztvevője volt. A vakációs programot az idén ugyanarra a tartalomra épült fel, mint az előző években. Ám módszertanilag és szemléletben újítások történtek. Az információkat többnyire nem előadások formájában kerültek átadásra, hanem a gyerekek maguk szerezték meg a tudást. Csoportmunkát és kooperatív munkaszervezési eljárásokat voltak bevezetve. Kitűzött oktatási céljainkat teljes mértékben igyekeztünk fenntartani és elérni.

   

A hétfő a szokásos szervezési és csoportkohézió megteremtését célzó foglalkozásokkal indult. A résztvevők egymásra való figyelést fejlesztő játék keretében megismerkedtek egymással, megalkották a tábor törvénykönyvét, majd ráírták egy papírból készült castrum „tégláira”. A hétfő délutánt csoportmunkával telt. 

 

Kedd délelőtt a második modulban előadás volt a római katona életmódjáról, fegyverzetéről, a római taktikáról és stratégiáról. Kedd délután pajzsokat gyártottak a diákok, kézműves foglalkozás keretében. Kedd este először taktikai játék volt: a pajzsokkal és teniszlabdákkal felfegyverzett gyerekek alakzatokba fejlődve harcoltak egymás ellen. Szerdán délelőtt a római castrum makettjét készítették. A gyerekek előre elkészített információs és képanyag alapján önállóan tervezték meg a makettet és hozzá is láttak megépítéséhez. A munkát csütörtök délután, az eső közeledtével fejezték be. Szerda délután stratégiai játék volt. Este a „Prisoner’s Base” nevű angol középkori fogócskát játszottuk, amely nagy sikert aratott.

Csütörtök a játék napja volt. A gyerekek kérésére megismételtük a taktikai játékot, majd újra a „Prisoner’s Base” következett. Délután kardvívással folytatódott a program, majd a makettet fejeztük be. Estére asztalitenisz bajnokságot szerveztünk.

A program utolsó délelőttjén, pénteken, vetélkedőt szerveztünk a gyerekeknek az itt tanult ismeretekből. A Mindennapok a római legióban program idei kiadására nagyon jó csoport gyűlt össze. A csoportkohézió az első pillanattól kiválóan alakult. A lakhatási és étkeztetési körülményeket a gyerekek nagyon pozitívan értékelték, ami a szolgáltatások magas minőségére utal.

Programvezető: Nemes István

Kisegítő: Boda Hajnalka 

Köszönetet mondunk Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának a "Mindennapok a római legióban" vakációs program támogatásáért!
2015 Beszámoló Kisiskolások erdei iskolája

A Riehen Egyesület által a pottyandi Erdei Iskola Vendégházban 2015. július 13-17. között megrendezett XIV. Kisiskolások erdei iskolája elnevezésű programban 27 gyermek (20 lány, 7 fiú) és 2 erdei iskola-vezető vett részt. A gyermekek életkora 9-12 év között mozgott. A táborozók az Erdei iskola vendégházban voltak elszállásolva. A foglalkozásokat a Vendégház udvarán, teraszán és ebédlőjében, Pottyand faluban és határában zajlottak. Megszemlélték Pottyand falut és közvetlen környékét.

      

Az erdei iskolába visszatérve lerajzolták a sétán látottakat, illetve szabadtéri csapatjátékokat játszottak: közösen ugróköteleztek, métáztak, zászlószerzőztek, számháborúztak, hétköveztek, éjszakai bújócskáztak. Kiscsoportokban aszfaltrajzot készítettek.

 

A harmadik nap délelőttjén bejárták a Fenyővize tanösvényt, és kirándultak a Béd- patak völgyébe. Légi felvételen tájékozódtak, megfigyelték a kaszálórét és a bükkös élővilágát, számháborúztak, fedezékeket építettek.

    

A negyedik nap délelőttjén a Jegy-patak forrásához kirándultak. Légifelvétel-olvasási gyakorlatot tartottak, a Hágóbérce-tanösvény egy szakaszán, megfigyeltük a hegyi kaszálórét és legelő élővilágát Délután kavicsokat festettek, folytatták és befejezték a megkezdett kézműves alkotásokat. Minden délután voltak szabadtéri és csapatjátékok egyaránt.

Bartha Dalma és Kerekes Szilárd vezetők, így foglalták össze a program sikerességét:

Ø  a 27 táborozó:

  • megismerte Pottyand falu épített és természeti környezetét,
  • megismerte és gyakorolta a természetjárás alapvető szabályait,
  • stratégiai gondolkodást fejlesztő szabadtéri csapatjátékokat (számháborút, zászlószerzőt, métát) játszott,
  • ízelítőt nyert a magyar népköltészeti alkotásokból és a csillagképek világából,
  • tapasztalatokra tett szert a kiscsoportban végzett munkával kapcsolatban,
  • lehetősége nyílt sportjátékokat (labdarúgást, kosárlabdázást, asztaliteniszezést) gyakorolni,
  • új ismerősöket szerezhetett, elmélyíthette korábbi barátságait.

 

Köszönetet mondunk Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának

a "Kisiskolások erdei iskolája" vakációs program támogatásáért!
        1 2 3 4 5        

    Látogatók száma: 693144
Designed by DirectWEB in 2008 ©