Hírek Képgaléria Sajtóvisszhang Támogatóink Vendégkönyv
Hu Ro De
 
ERDEI ISKOLA VENDÉGHÁZ         IDŐSEK KLUBJA        
HÍRLEVÉL


Mindennapok a római légióban, beszámoló

2013. július 29 - augusztus 2.

A harmadik alkalommal megtartott "Mindennapok a római légióban" témájú vakációs program az idén 20 gyerek részvételével zajlott le a pottyandi Erdei Iskola Házban. A gyerekek zömében Hargita megye településeiről jöttek, azonban Maros és Kolozs megyéből származó légiósaink is voltak ebben az évben.

Az első nap leszögezték az együttéléshez szükséges törvényeket, felhúzták a légió zászlaját, pajzsokat és sisakokat készítettek.

Kedden délelőtt előadások, délután tájékozódási verseny volt a programban, szerdán római taktikai és stratégiai alapismeretekkel gazdagodtak, majd kipróbálták gyakorlatban is azokat.

Csütörtökön vaktérképre rajzolták a Római provinciák határait, fakardokkal vívtak, számháborúztak a természetben és tábortüzet gyújtottak, pénteken vetélkedővel és díjazással zárult a légió tevékenysége.

„Az idén alternatív módszereket alkalmaztunk: tanári előadás helyett kettős csoportokban történeti forrásokat olvastattunk a gyerekekkel, majd az olvasottakról kiselőadásokat tartottak. Az előadások elvárásokon felül sikerültek, így a táborvezetőnek csak kevés háttér-információval kellett kiegészítenie az előadókat. A program jól sikerült, a részvevők pozitívan értékelték"- írta beszámolójában a programvezető.

 

Köszönetet mondunk Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának,
a „Mindennapok a római légióban" vakációs program támogatásáért!Fotózz velünk, alkoss velünk! 2013, beszámoló

A „Fotózz velünk, alkoss velünk!" nyári vakációs program az 5. alkalommal is sikeresen zajlott a pottyandi Erdei Iskola Vendégházban, július 12 - 19. között.

A résztvevő diákok pozitív élményekkel tértek haza, 11 diák Csíkszeredából, 7 diák a környék falvaiból, 2 tanuló pedig Maros megyéből érkezett. Az összlétszámot 19 személy alkotta.

Jó hangulatban szereztek hasznos tapasztalatokat a fotózás területén. A korábbi évekből hagyományossá vált csapatmunka idén is dominált, ugyanakkor az egyéni teljesítmény is fontos volt.

„Két csapattal foglalkoztunk, ezek váltották egymást a fotózás és a kézművességi foglakozásokon. Az I-es és II-es csapatokban egyaránt kezdők és haladók is voltak, akik megismerkedtek gépeikkel és elsajátították a fotózás alapjait, gyakorlati fotózások alatt elméleti ismereteiket mélyíthették el." - írta kiértékelőjében Kristó Róbert programvezető.

A résztvevők megismerkedhettek az aranymetszés szabályával és megtanulhatták a legalapvetőbb szín és kontraszt beállításokat, valamint az archiválási folyamatokat. Nagyon sok fényképet készítettek, válogatás után a legjobb három kép készítője díjban részesült.

A kézműves foglakozásokon, Kristó Irén pedagógus vezetésével, kipróbálhatták kreativitásukat, batikoltak, agyagoztak, nemezeltek és ékszereket készítettek.

A kötelező program mellett szórakoztató játékok is voltak, métázás, bújócskázás, ügyességi játékok, karaoke, szekeres kirándulás, tájház látogatás.