Tavaszi programok a Providentia Idősek Központjában

Június 19-én egy kellemes Pottyandi kirándulással fejeződött be a Providentia Idősek Központjának félévi tevékenysége. 2015 januárjától  két csoportban, összesen 40 személy vett részt a programokon, melyek változatosságot, egy kis színt vittek az idősek mindennapjaiba. A nyári szünet után szeptember 7-én folytatja programját a Providentia.

A tavaszi hónapok különösen gazdagok voltak eseményekben. Kellemes perceket szerzett az időseknek a fiatalokkal, gyerekekkel való találkozás, gyógynövénygyűjtés, kertészkedés, az új tornagyakorlatok, kézműves technikák elsajátítása, nosztalgiázás, régi filmek nézése, fejtörők, zenehallgatás, egészségünk megőrzésére irányuló felolvasás, vetítés.

A kora tavaszi program a Csíksomlyón megrendezett „Nagyböjti időutazás”című élménykiállítás megtekintésével kezdődött. Később Burista Csilla főkertész volt a vendégünk, akitől sok hasznos praktikát, tanácsot kaptunk a tavaszi kerti teendőkről, a kerti virágok és gyümölcsfák gondozásáról.

Május 8-án részt vettünk a Kájoni János szakközépiskola által szervezett iskola napokon Zsögödfürdőn. Nagy élmény volt az iskola berkeiben működő Baráti kezek önkéntes csoport tagjaival beszélgetni, együtt játszani. Az időseknek különösen tetszett, hogy a fiatal önkéntesekkel egy csapatban vehettek részt a kötélhúzáson.

Június 4-én a Csipike napközit látogattuk meg, június 15-én pedig csatlakoztunk a Kájoni János megyei könyvtár által szervezett ’Flashmob az olvasásért’ elnevezésű akcióhoz is.

A napi programban fontos szerepet töltött be a torna. Ebben az időszakban az időseknek lehetőségük volt többféle mozgásformát is kipróbálni. Szerdánként Bogyó Löffler Mária tartott idős-tornát, csütörtökönként pedig Balázs Csilla, a Caritas munkatársa mutatta be a kinesztetika alapjait. A csoporttagok olyan gyakorlatokat sajátíthattak el, melyek megkönnyíthetik a mindennapi mozgásukat (felkelés a székről vagy a földről, oldalra fordulás, járás). Keresztes Erika Aviva oktató az alhasi szerveink egészségének megőrzéséről tartott nagyon hasznos előadást, majd gátizom tornát is tartott mindkét csoportnak.

Régen a kézimunka sok idős számára jelentett kikapcsolódást, de elmondásuk szerint, ahogy az idő telt, egészségi állapotuk, remegő kezük vagy életmódjuk miatt lassan abbahagyták ezt a tevékenységet. Itt, egymás társaságában újra megérezték az alkotó munka örömét, nagyon sok szép díszítő elemet, használati tárgyat készítettek (fűmanó, girland, botikó, üvegmatricák, képkeretek, tűpárna, filc virágok stb.)

A programból nem maradtak ki a névnapi ünnepségek sem, mely során virággal, versekkel és énekekkel tiszteltük meg a névnapjukat, vagy születésnapjukat ünneplő időseket.

Ezúton szeretném megköszönni a vendégelőadók munkáját, továbbá Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának a Reményt az időskornak című projekt támogatását, az idősek felkaroását.

Mészáros Zsófia

Reményt az időskornak

A Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által támogatott Reményt az időskornak” elnevezésű projekt 2015. április 1-én indul. Az idősek számára szervezett programok április 7-től kezdődnek a Providentia Idősek Központjában.

Eseménydús március

Mozgalmas volt a március a Providentia Idősek Központjában. A hónap elején több idős csoporttagnak is megünnepeltük a névnapját és születésnapját. Nemsokkal később, március 8 alkalmából a férfiak virággal és versekkel köszöntötték a nőket.

A Kájoni János szakközépiskola önkéntes csoportja is ellátogatott az intézménybe és egy csodálatos kis műsorral lepte meg az időseket.

Március 17-én Burista Csilla kertészmérnök volt a vendégünk.  A beszélgetés során az idősek rengeteg hasznos praktikát, tanácsot kaptak a tavaszi kerti teendőkről, a kerti virágok és gyümölcsfák gondozásáról.

Ugyancsak ezen a héten megtekintettük a Csíksomlyón berendezett Nagybőjti időutazás című interaktív kiállítást, mely képeivel, hanganyagával és kis szerepjátékaival felemelő élményt nyújtott az idősek számára.

A hónap eseményeiből nem hiányzott a tavaszi, húsvéti barkácsolás sem. Fűmanókat készítettünk, tojásokat díszítettünk különböző technikákkal, így próbáltunk ráhangolódni a közelgő ünnepre.

Vidám farsangbúcsúztató

Helyi szokás szerint húshagyó kedden a Providentia Idősek Központjában is elbúcsúztattuk Illést és vele együtt a farsangot. Vidámság, sok nevetés, mókázás jellemezte ezt az időszakot. Szinte minden csoporttag választott magának egy-egy farsangi alakot, melynek szerepébe bújva már a próbák alatt kibontakozhatott. A farsangi lakodalomhoz híven volt menyasszony, vőlegény, gazda, csúfolódók, de még vénleány is. A pap és a kántor nemcsak az esketésen, hanem Illés temetésén is szerepet vállaltak, majd a sirató asszonyok következtek, akik a versek mellett énekkel, tánccal is búcsúztak „szeretett komájuktól”.

Az előadást követően Borbáth Erzsébet, a Providentia Idősek Központjának tiszteletbeli elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd hangulatos bállal zárult az esemény.

Emlékképek , Játék a fiatalokkal

Emlékképek

Régi képekből állítottak össze egy kis kiállítást a Providentia Idősek Központjának tagjai. A fiatalkori képek bemutatása, sorrendbe helyezése lehetőséget adott az emlékek, a megélt történelem felidézésére, ugyanakkor a résztvevők azáltal jobban megismerték egymást.

Játék a fiatallokkal

A Providentia Idősek Központjába járó nyugdíjasokat már több alkalommal is szerepléssel, közös játékkal örvendeztette meg a Kájoni János Szakközépiskola berkeiben működő Baráti Kezek önkéntes csoport. Január 27-én egy újabb közös programra került sor, mely közelebb hozta az időseket és fiatalokat, lehetővé tette az egymásra hangolódást, a kölcsönös megértést. Ezúttal ismerkedő játékok, társas játék, közös éneklés és énektanulás tette élménydússá az együttlétet. Az idősek felvillantottak egy kis részt a felgyűjtött tudásukból, a fiatalok pedig lendületükkel, ötleteikkel mozgatták meg a szépkorúakat. Ezúton is köszönjük figyelmességüket és odaadásukat, szeretettel fogadjuk a továbbiakban is!

Mészáros Zsófia

programvezető

Jelentkezésüket várjuk

A Providentia Idősek Központja folyamatosan várja olyan 60 évet elért nyugdíjasok jelentkezését, akik:

- aktív életmódra törekszenek. Fontosnak tartják szellemi illetve fizikai képességeik szinten tartását

- szeretnének egy kortárs közösséghez tartozni, új barátokat szerezni

- családias hangulatban színvonalas programokba bekapcsolódni

Itt a lehetőség, hogy Ön is kizökkenjen egy monoton, magányosabb életmódból. A kor nem kifogás. Várja Önt is egy barátságos csoport, olyan emberekkel, akik ismerik a közösség megtartó erejét.

Ha felkeltettük érdeklődését, várjuk személyesen a Riehen Egyesület székhelyére, vagy szívesen fogadjuk hívását a 0744455759-es telefonszámon bővebb információkért.