Vidám farsangbúcsúztató

Helyi szokás szerint húshagyó kedden a Providentia Idősek Központjában is elbúcsúztattuk Illést és vele együtt a farsangot. Vidámság, sok nevetés, mókázás jellemezte ezt az időszakot. Szinte minden csoporttag választott magának egy-egy farsangi alakot, melynek szerepébe bújva már a próbák alatt kibontakozhatott. A farsangi lakodalomhoz híven volt menyasszony, vőlegény, gazda, csúfolódók, de még vénleány is. A pap és a kántor nemcsak az esketésen, hanem Illés temetésén is szerepet vállaltak, majd a sirató asszonyok következtek, akik a versek mellett énekkel, tánccal is búcsúztak „szeretett komájuktól”.

Az előadást követően Borbáth Erzsébet, a Providentia Idősek Központjának tiszteletbeli elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd hangulatos bállal zárult az esemény.

Emlékképek , Játék a fiatalokkal

Emlékképek

Régi képekből állítottak össze egy kis kiállítást a Providentia Idősek Központjának tagjai. A fiatalkori képek bemutatása, sorrendbe helyezése lehetőséget adott az emlékek, a megélt történelem felidézésére, ugyanakkor a résztvevők azáltal jobban megismerték egymást.

Játék a fiatallokkal

A Providentia Idősek Központjába járó nyugdíjasokat már több alkalommal is szerepléssel, közös játékkal örvendeztette meg a Kájoni János Szakközépiskola berkeiben működő Baráti Kezek önkéntes csoport. Január 27-én egy újabb közös programra került sor, mely közelebb hozta az időseket és fiatalokat, lehetővé tette az egymásra hangolódást, a kölcsönös megértést. Ezúttal ismerkedő játékok, társas játék, közös éneklés és énektanulás tette élménydússá az együttlétet. Az idősek felvillantottak egy kis részt a felgyűjtött tudásukból, a fiatalok pedig lendületükkel, ötleteikkel mozgatták meg a szépkorúakat. Ezúton is köszönjük figyelmességüket és odaadásukat, szeretettel fogadjuk a továbbiakban is!

Mészáros Zsófia

programvezető

Jelentkezésüket várjuk

A Providentia Idősek Központja folyamatosan várja olyan 60 évet elért nyugdíjasok jelentkezését, akik:

- aktív életmódra törekszenek. Fontosnak tartják szellemi illetve fizikai képességeik szinten tartását

- szeretnének egy kortárs közösséghez tartozni, új barátokat szerezni

- családias hangulatban színvonalas programokba bekapcsolódni

Itt a lehetőség, hogy Ön is kizökkenjen egy monoton, magányosabb életmódból. A kor nem kifogás. Várja Önt is egy barátságos csoport, olyan emberekkel, akik ismerik a közösség megtartó erejét.

Ha felkeltettük érdeklődését, várjuk személyesen a Riehen Egyesület székhelyére, vagy szívesen fogadjuk hívását a 0744455759-es telefonszámon bővebb információkért.

Évkezdő a Providentia Idősek Központjában

A Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Központja a téli szünidő után, 2015. január 12-től folytatja tevékenységét. Sok szeretettel visszavárja a régi tagokat, továbbá mindazokat, akik szeretnének megismerni egy családias hangulatú közösséget, szeretnének részesei lenni értékes programoknak, színesebbé téve így az időskor mindennapjait.

A program hétköznaponként 08:00- 14:30 óra között zajlik a Riehen Egyesület székhelyén, Zsögödi Nagy Imre utca 140. szám alatt. Csoportos szállítást, valamint napi kétszeri étkezést is biztosítunk a központot látogató idősek számára. Érdeklődni, további információt kérni személyesen az egyesület székhelyén, illetve a következő telefonszámon lehet: 0744-455759.

A Riehen Mikulása

December 5-e újra összehozta az időseket és fiatalokat. A Mikulásvárás kiváló alkalom volt a találkozásra. A Providentia Idősek Központjának nyugdíjasai bábjátékkal kedveskedtek a gyerekeknek. Igyekeztek ezáltal magukhoz csalogatni a fehér szakállút is. A gyerekek izgatottan követték a mesét, de még nagyobb volt az öröm, amikor a bábjáték végére betoppant a Mikulás. Hatalmas zsákjából szétosztotta ajándékait.

A Xantus János Általános Iskola diákjai szintén nagy örömmel fogadták a télapót. Verses, énekes összeállítással kedveskedtek neki. Megígérték, hogy jövőben is jók lesznek, hogy újra jöjjön majd a Mikulás.

Reményt az időskornak

A „Reményt az időskornak" elnevezésű programunk, amelyet Csíkszereda Polgármesteri Hivatala támogatott, 2014. október 1. és november 30. között zajlott a csíkzsögödi Providentia Idősek Központjában.

Ebben az időszakban 34 idős személy vette igénybe szolgáltatásainkat, 17 férfi és 17 nő, a legfiatalabb 63, a legidősebb 89 éves, átlagéletkoruk pedig 74 év.

Az résztvevő idős, nyugdíjas személyeknek aktív életmódra buzdító, egészségük megőrzésére, az időskori önállóság időtartamának meghosszabbítására irányuló programokban volt részük. A napi szállítás, reggeli és ebéd mellett, változatos foglalatosságokat kínáltunk, mint torna, rejtvényfejtés, logikai feladatok megoldása, agytorna, sajtószemle, barkácsolás, bábkészítés és bábjáték betanulás, társasjátékok, szép időben séta, ünnepségek, érdekes előadások.

Ezúton köszönjük a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal támogatását!