Kettős Ünnep a Providentia Idősek Központjában

2016. október 4-én két jeles eseményt is ünnepeltünk. Az Idősek Világnapja alkalmából családias ünnep keretében köszöntöttük a Providentia Idősek Központja tagjait.  Szintén ezen a napon ünnepeltük a Providentia Idősek Központjának a 12. születésnapját.

Borbáth Erzsébet, a Providentia tiszteletbeli elnöke nyitotta meg az ünnepséget, biztató és lelkesítő szavakat intézett az idősek felé. Az időseket képviselve Keresztes Borbála beszédében megemlékezett az elhunyt csoporttársakról és a jövőbeni összefogásra biztatta társait.

A Kájoni János ‘’Baráti kezek’’ önkéntes csoportja szívet melengető előadással kedveskedett az időseknek. A színes és szép előadásaikat az idősek mindig nagy szeretettel fogadják.

Mi is készültünk műsorral az ünnepségre, a Providentia tagjaival népdalokat tanultunk be és adtunk elő. A műsorunk végén elénekeltük a ‘’Nyugdíjasnak sej haj’’, amit az idősek szerkesztettek.

Nem maradt el a torta sem, melyről a gyertyát a két legidősebb klubtag Jakab Rozália és Bíró Berta fújták el.

Ezúton szeretném megköszönni a svájci Riehen község tanácsának és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának támogatását, és mindazoknak a segítségét, akik valamilyen formában hozzájárultak a Providentia Idősek Központjának működéséhez.

Györgyicze Attila

Programvezető

Reményt az időskornak

Évkezdő a Providentia Idősek Központjában

A Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Központja szeptember 12-től folytatja a Reményt az Időskornak” elnevezésű projektet, amelyet Csíkszereda Polgármesteri Hivatala Támogat.

Sok szeretettel várjuk azon nyugdíjasok jelentkezését, akik szeretnék színesebbé tenni az időskor mindennapjait. A tematikus foglalkozások családias környezetben, a Zsögödi Nagy Imre utca 140. szám alatt zajlanak.

Érdeklődni az egyesület székhelyén, ill. a 0740- 323422-es telefonszámon lehet.

Gheorghita Attila

Programvezető

Köszönetnyílvánitás

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által támogatott „Reményt az időskornak” elnevezésű programunk április 1. és október 15. között zajlott a Providentia Idősek Központjában. Ebben az időszakban 44 személy vette igénybe szolgáltatásainkat, 19 férfi, 25 nő. A legfiatalabb résztvevő 61 éves, a legidősebb 90 éves, átlagéletkoruk pedig 76 év.

A programok célja az időskori önállóság időtartamának meghosszabbítása, aktív, egészséges életmódra való buzdítás, fizikai- és szellemi felfrissülés biztosítása.

A napi szállítás, reggeli és ebéd mellett olyan változatos foglalkozásokban vehettek részt, mint torna, rejtvényfejtés, memória és logikai feladatok megoldása, barkácsolás, énektanulás, társas játékok, séta, ünnepségek és különböző előadások.

Ezúton köszönjük Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának, hogy támogatta a programot és ezzel szebbé tette a résztvevő idősek mindennapjait.

Mészáros Zsófia

Szociális munkás

Ünnep a Providentia Idősek Központjában

Ahogy minden évben, idén is családias ünnep keretében köszöntöttük a Providentia Idősek Központjának tagjait az Idősek Világnapja alkalmából.

2015 október 9-én ismét megtelt a központ nagyterme. Borbáth Erzsébet, a Providentia tiszteletbeli elnöknője nyitotta meg az ünnepséget és biztató, szép szavaival emelte az ünnep hangulatát. Az idősek is készültek versekkel, hiszen szintén ezen a napon ünnepeltük a Providentia megalakulásának 11. évfordulóját. Ezt követően a Kájoni János szakközépiskola berkeiben működő Baráti kezek önkéntes csoport köszöntötte az időseket. Figyelmességüket, szép előadásaikat az idősek mindig nagy szeretettel várják.

A résztvevők örömére a Providentia tagjaival egy kis alcsíki népdalcsokrot tanultunk be és adtunk elő. Az ismert népdalok- „Felmegyek a doberdói nagy hegyre”, Falu végén van egy ház” stb.- arra indították a résztvevőket, hogy ők is bekapcsolódjanak az énekbe.

Az ünnepség végével mindenki részesült a házilag készült tortából, melyről a gyertyát a két legidősebb tag fújta el.

Ezúton szeretnénk megköszönni a svájci Riehen tanácsának és Csikszereda Polgármesteri hivatalának támogatását, és mindazoknak a segítségét, akik valamilyen formában hozzájárultak a Providentia Idősek Központjának megfelelő működéséhez.

Új évet kezdünk Providentia Idősek Központjában!

A Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Központja szeptember 7-től folytatja a Reményt az időskornak elnevezésű programot. Sok szeretettel várjuk azon nyugdijasok jelentkezését, akik szeretnék színesebbé tenni az időskor mindennapjait. A tematikus foglalkozások családias környezetben, a Zsögödi Nagy Imre utca 140. szám alatt zajlanak. Csoportos szállítást, valamint napi kétszeri étkezést biztosítunk az idősek számára.

Érdeklődni az egyesület székhelyén, ill. a 0744-455759-es telefonszámon lehet.

Tavaszi programok a Providentia Idősek Központjában

Június 19-én egy kellemes Pottyandi kirándulással fejeződött be a Providentia Idősek Központjának félévi tevékenysége. 2015 januárjától  két csoportban, összesen 40 személy vett részt a programokon, melyek változatosságot, egy kis színt vittek az idősek mindennapjaiba. A nyári szünet után szeptember 7-én folytatja programját a Providentia.

A tavaszi hónapok különösen gazdagok voltak eseményekben. Kellemes perceket szerzett az időseknek a fiatalokkal, gyerekekkel való találkozás, gyógynövénygyűjtés, kertészkedés, az új tornagyakorlatok, kézműves technikák elsajátítása, nosztalgiázás, régi filmek nézése, fejtörők, zenehallgatás, egészségünk megőrzésére irányuló felolvasás, vetítés.

A kora tavaszi program a Csíksomlyón megrendezett „Nagyböjti időutazás”című élménykiállítás megtekintésével kezdődött. Később Burista Csilla főkertész volt a vendégünk, akitől sok hasznos praktikát, tanácsot kaptunk a tavaszi kerti teendőkről, a kerti virágok és gyümölcsfák gondozásáról.

Május 8-án részt vettünk a Kájoni János szakközépiskola által szervezett iskola napokon Zsögödfürdőn. Nagy élmény volt az iskola berkeiben működő Baráti kezek önkéntes csoport tagjaival beszélgetni, együtt játszani. Az időseknek különösen tetszett, hogy a fiatal önkéntesekkel egy csapatban vehettek részt a kötélhúzáson.

Június 4-én a Csipike napközit látogattuk meg, június 15-én pedig csatlakoztunk a Kájoni János megyei könyvtár által szervezett ’Flashmob az olvasásért’ elnevezésű akcióhoz is.

A napi programban fontos szerepet töltött be a torna. Ebben az időszakban az időseknek lehetőségük volt többféle mozgásformát is kipróbálni. Szerdánként Bogyó Löffler Mária tartott idős-tornát, csütörtökönként pedig Balázs Csilla, a Caritas munkatársa mutatta be a kinesztetika alapjait. A csoporttagok olyan gyakorlatokat sajátíthattak el, melyek megkönnyíthetik a mindennapi mozgásukat (felkelés a székről vagy a földről, oldalra fordulás, járás). Keresztes Erika Aviva oktató az alhasi szerveink egészségének megőrzéséről tartott nagyon hasznos előadást, majd gátizom tornát is tartott mindkét csoportnak.

Régen a kézimunka sok idős számára jelentett kikapcsolódást, de elmondásuk szerint, ahogy az idő telt, egészségi állapotuk, remegő kezük vagy életmódjuk miatt lassan abbahagyták ezt a tevékenységet. Itt, egymás társaságában újra megérezték az alkotó munka örömét, nagyon sok szép díszítő elemet, használati tárgyat készítettek (fűmanó, girland, botikó, üvegmatricák, képkeretek, tűpárna, filc virágok stb.)

A programból nem maradtak ki a névnapi ünnepségek sem, mely során virággal, versekkel és énekekkel tiszteltük meg a névnapjukat, vagy születésnapjukat ünneplő időseket.

Ezúton szeretném megköszönni a vendégelőadók munkáját, továbbá Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának a Reményt az időskornak című projekt támogatását, az idősek felkaroását.

Mészáros Zsófia