Eseménydús hetek a Providentiánál

A zsögödi Providentia Idősek Központjának eseményeire szeretnék emlékezni az év elmúlt két hónapjában. Nagyon sok jó programban volt részünk, ami idős korunkat, magányunkat enyhítette. Hangulatosságával feledtette gondunk, bajunk, beteges fájdalmaink egész sorát, elviselhetőbbé tette életünk alkonyodó időszakát.

Kiemelkedő esemény volt számunkra az idősek világnapjáról való megemlékezés. A világ minden részén emlékeznek az idősekre, hisz nehéz munkájukkal szinte elviselhetetlen korszakokban megállták a helyüket és a jövőt biztosították az utánuk jövő nemzedékeknek.

Ezen ünnep keretén belül tartottuk a Providentia 10. évfordulóját. Mészáros Zsófia, a Providentia programvezetője, és Borbáth Erzsébet nyugdíjas tanárnő méltatták az ünnepély fontosságát, majd a Kájoni János iskola „Baráti Kezek" csoportjának színes, tartalmas előadását láthattuk. Éneklésüket, zenéjüket, szavalataikat hosszú tapssal jutalmaztuk, majd kerekes asztalkán betaszították az óriás tortát, melyről a gyertyát a két legidősebb tag fújta el.

A következő esemény, Maczalik Ernő tanár úr előadása. Az előadás címe: Gyógynövényekkel a szép időskorért. A tanár úr ismertette a gyógynövényekből készült teák hatását egyes betegségek enyhítésére, valamint egészségünk megőrzésére. Még meg kell említenem, hogy a hónap közepén Elekes András tanár úr is meglátogatott. Értékes, érdekes előadásának a témája az Idősek értéke a mai világban volt.

Nagyon kívánatos, kiemelkedő rendezvény volt számunkra október utolsó felében a hagyományos szüreti bál, amit minden évben megrendezünk. Már jó előre kezdtük díszíteni a termet, többek között felfűzött szőlőlevelekkel, szőlővel, tökből kifaragott figurákkal, valamint a nagy „Koszorú" elkészítésével.

Mindenszentek, halottak napja ünnepére kaptunk egy szabad hetet. Folytatásul november elején megemlékeztünk a klub halottairól. 10 év leforgása alatt 18-an távoztak el közülünk. Egy szép napsütéses napon eljártunk a zsögödi, rég felhagyott temetőbe is. A sok rendezetlen, gondozatlan sírhant fölött szintén imádkoztunk. Most az utóbbi időben mintha gondozás alá kezdték venni, ami üdvözlendő dolog.

November hó folyamán kezdtünk készülődni a Mikulás fogadására. Egy bábjáték bemutatásával szeretnénk a Mikulást köszönteni. Meghívottak lesznek a Providentia tagjainak unokái, dédunokái.

A bábjáték figuráit is mi készítjük el, Keresztes Borbála segítségével, aki a bábkészítés mestere.

Gyakran barkácsolunk, díszeket készítünk. Ezek mellett minden nap egy fél óra egészségmegőrző tornagyakorlatot végzünk, szerdánként Bogyó Löffler Mária irányításával.

A programunkban a társas játékok mellett még benne van az agytorna, rejtvényfejtés, irodalmi, egészségi ismertetés, valamint a napi sajtó tájékoztatása. Minden idejáró idős személynek megünnepeljük a névnapját, virággal felköszöntjük.

Ezen változatos, színes programok megvalósulásában nagy szerepe volt „Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalának". Köszönjük, hogy támogatta a „Reményt az időskornak"programot, támogatásukat ezután is szívesen fogadjuk.

Barta Árpád,

Zsögöd, Csíkszereda

Megajándékozták a kisnyugdíjasokat

Iochom Zsolt | 2014.11.28. [00:26] | Utolsó módosítás: 2014.11.28. [09:03]

A csíkszeredai Riehen Egyesület ajándék élelmiszercsomaggal, a József Attila Általános Iskola diákjai szívhez szóló műsorral kedveskedtek csütörtök délután az alacsony nyugdíjjal rendelkező időseknek.

Mosolyt csaltak az idősek arcára a gyerekek

A Riehen Egyesület karitatív projektje révén, amely az alacsony nyugdíjjal rendelkező időseket támogatja, karácsony közeledtével idén is ajándék élelmiszercsomaggal kedveskedett a nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetű nyugdíjasoknak.

A József Attila Általános Iskola diákjai ajándékműsorral tették ünnepiesebbé a hangulatot, három osztály tanulói szerepeltek, Hatházi Jolán, Ábrahám Tünde és Dérzsi Élthes Piroska tanítónők betanításával.

Lőrincz Juli, iskolaigazgató házigazdaként köszöntötte a meghívott nyugdíjasokat, akik már visszatérő vendégei a tanintézménynek.

Boda Hajnalkának mindenkihez volt pár kedves szava

A zenés-verses műsort követően átadták azokat az ajándékcsomagokat, amelyeket Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság biztosított. „Mi, a gyerekekkel adjuk a szeretetet, a Riehen Egyesület meg azt a pluszt, ami még kell a szeretet mellé” – fogalmazott Lőrincz Juli. Az ajándékcsomagokat Boda Hajnalka szociális munkás, a Riehen Egyesület munkatársa adta át.

Időseket és születésnapot ünnepeltek

D. Balázs Ildikó | 2014.10.08. [18:46]

Kettős ünnep volt szerdán a csíkzsögödi Providencia Idősek Központjában.

Egyrészt az Idősek Világnapja apropóján a klubtagokat köszöntötték, másrészt megünnepelték a Riehen Egyesület által működtetett Providencia Idősek Központjának tizedik születésnapját. Mondhatni a nap meglepetése volt, hogy részt vett az ünnepségen Nagy Csilla Anita idősgondozó, szociális munkás, aki a központ tíz évvel ezelőtti induláskor az idősekkel foglalkozott.

„Többnyire egyedülálló, magányos idős emberek látogatják a központ tevékenységeit, akiknek sokat számít az, hogy tartoznak valahová. Vannak olyan személyek, akik már a tíz évvel ezelőtti induláskor is itt voltak, és azóta folyamatosan részt vesznek a programokon. Sok magányos idős ember van, akik jó, ha tudják, hogy mi itt vagyunk, számíthatnak ránk" - fogalmazott portálunknak Mészáros Zsófia szociális munkás. A központban napi rendszerességgel fogadják az időseket, akik számára nagy segítség, hogy előzetes bejelentkezés alapján, szimbolikus összeg ellenében a Zsögödbe és a hazaszállítást a központ szervezi meg, illetve a napi programkínálat mellett reggelivel és ebéddel várják őket.

KETTŐS ÜNNEP A PROVIDENTIA IDŐSEK KLUBJÁBAN

2014 Október 9 - Hargita Népe

Forró-Erős Gyöngyi

Az Idősek napjával egybekötve, tízéves születésnapját ünnepelte tegnap a riehen egyesület által

támogatott Providentia Idősek Klubja Csíkszeredában. Az egybegyűlt idős klubtagok bensőséges ünnepség keretében az együttlét lehetőségét köszönték.

Virágcsokrok, saját készítésű meglepetés ajándékok, ünnepi szavak, öröm és meghatódottság könnyei, köszön

tőversek és dalok - igen szép és bensőséges ünnepség keretében köszöntötték tegnap a szépkorúakat az Idősek napja tiszteletére a Providentia Idősek Klubjában, ahol kerek évforduló is alkalmat adott az együttlétre: tíz évvel ezelőtt, 2004 októberében kezdte meg működését a Riehen Egyesület által támogatott klub.

- Immár tíz éve, hogy ez a hely, ez a csoport lehetőséget ad az időseknek, hogy kiutat találjanak az egyedüllétből, igyekszik szebbé tenni a késői éveket, az ide járó szépkorúak figyelmét a hétköznapi gondokról a szépre, az örömre irányítani - fogalmazott ünnepi közöntőjében Mészáros Zsófia klubvezető.

És mint születésnapokon lenni szokott, vendégek is érkeztek: köszöntötte az ünnepelteket Borbáth Erzsébet, a Providentia tiszteletbeli elnöke (javítva), akinek oroszlánrésze volt a klub elindításában, és aki most úgy fogalmazott, hogy ebben a klubban tapasztalta meg, mit jelent a szeretet, az egymásra figyelés, a nagyfokú önzetlenség, hogy ennyi különböző végzettségű és érdeklődésű ember hogyan tud szépen együtt lenni.

- Ez a hely egy oázis, ahol feltöltődünk - fogalmazott Borbáth Erzsébet.

De eljött köszönteni a providentiásokat a Lázár Házban működő idősek csoportjának vezetője is,

hazajött ünnepelni a jelenleg külföldön élő első klubvezető, Nagy Anita, és ott volt a Kájoni János Szakközépiskola önkéntes diákjaiból álló Baráti Kezek csoportja, akik rendszeres látogatói a klubba járó időseknek, és akik ezúttal dalos-verses műsorukkal járultak hozzá az ünnephez. És volt torta, rajta égő gyertya, amelynek lángját a két legidősebb klubtag fújta el, és azt is bejelentették, ezután új neve lesz a helynek: Providentia Idősek Központja.

Kiút a magányból

Providentia, gyógyír a magányra

D. Balázs Ildikó | 2014.10.15. [10:32]

Táncos tornaóra zajlik éppen az Elvesztettem zsebkendőmet gyerekdal akkordjaira a Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Klubjában. Körbe állnak az idős emberek, dalolnak, tornásznak, majd megpihennek, és elmesélik, milyen felbecsülhetetlen értéke van annak, hogy ők ehhez a közösséghez tartoznak.

Nemrég adtunk hírt arról, hogy tizedik születésnapját ünnepelte a Providentia Idősek Klubja, Barta Árpád pedig büszkén mutatja a születésnapra kiadott emlékkönyvet, benne több versével is. A 85 éves Árpi bácsi már tíz éve látogatja a klubot, mely, mint fogalmaz, „oázis az életében". „Számomra nagy élmény ide tartozni. 24 éve vagyok özvegy, a klub kivezetés a depresszióból" - mondja Árpi bácsi, aki lányánál lakik Csíkszeredában, csak a nyarakat tölti otthon, a Kászonokban. „Legjobban a társaság tetszik. Jó itt lenni, itt szeretet van, otthon, egyedül nehezebb lenne. Olyan ez, mint egy nagy család" - lelkendezik, majd elsiet, mert várják a römipartnerek.

„Olyanok vagyunk, mint a testvérek"

A zenés torna után szabad foglalkozás van, egyesek a napi sajtót böngészik, mások társasjátékot játszanak, teáznak, beszélgetnek, és örülnek a vendégeknek, azaz nekünk.

Borcsa néni kedvenc időtöltése a varrás, de szeret festegetni, és már rengeteg verset írt. „Azóta ide járok, mióta a svájciak megnyitották a klubot. Akkor is székely ruhát vettem fel, s most is, a tizedik születésnapon, majd legközelebb a hónap végén a szüreti bálra veszem fel a szőttest. Tizenkét éve vagyok özvegy, gyermekeimmel lakom egy udvaron, de hát nekik megvan a saját programjuk, így én ide járok, amikor csak tehetem. Szeretnek a programvezetők, mi is szeretjük őket, sokszor úgy képzelem, mintha nagyszüleik lennének" - meséli mosolyogva a 77 éves Keresztes Borbála.

Tulajdonképpen minden foglalkozást szeret - mondja -, de talán a legjobb akkor, amikor születésnapokat, névnapokat ünnepelnek, akkor elénekli nemcsak az ünnepelt, hanem mindegyikük nótáját. „Olyanok vagyunk itt, mint a testvérek" - jegyzi meg. „Jöjjenek el a szüreti bálunkba, nézzék meg, hogy tudunk mulatni" -búcsúzik.

A 76 éves Bíró Klára hat éve klubtag, húsz éve özvegy. „Csíkszeredában élek, de számomra hatalmas segítség, hogy reggel idehoznak, délután hazavisznek. Tiszteletben tartjuk egymás, jól érezzük magunkat. Feltöltődünk. Otthon magányosak lennénk" - mondja, és lelkesen mesél a közös kirándulásokról.

Reggelit és ebédet is kapnak

A Providentia Idősek Klubjának foglalkozásait két csoportra osztva összesen 35 idős ember látogatja, a csoportok heti rendszerességgel váltják egymást. Nagy segítség a sok esetben nehézkesen mozgó időseknek, hogy amennyiben igénylik, reggel otthonaikból a zsögödi klubhoz szállítják őket, illetve a kora délutáni órákban haza. Jelképes összeg ellenében reggelit és ebédet is kapnak.

„Minden napnak megvan a programja, melynek célja a testi és szellemi frissesség megőrzése. Tornászunk minden reggel, memória- és logikai gyakorlatokat végzünk, van felolvasás, filmvetítés, járunk kirándulni, sokat barkácsolunk. Farsangot és szüreti bálokat ülünk" - vázolja a programot Mészáros Zsófia. A fiatal programvezető elmondása szerint a klubtagok életében fontos szerepet játszik a fiatalabb generációval való kapcsolattartás. Volt példa arra, hogy az idősek a Csipike óvodába jártak mesélni a gyerekeknek, de a klubba is szívesen fogadják a fiatal látogatókat.
Mi búcsúzunk, de újabb vendégek érkeznek. Két diáklány a dolgozatíráshoz kér segítséget az idősektől: meséljenek a kalákáról. Ők pedig lelkesen elevenítik fel a múltat.

Farsang a Providentia Idősek Klubjában

Megnevetették és meghatották a közönséget

Hangulatában egyedi farsangi rendezvényt szervezett a Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Klubja múlt pénteken: a csíkzsögödi otthonban a szép korúak zenés színdarabbal búcsúztatták a farsangot, a bemutatót pedig bál követte.

Csíkszeredában elő nyugdíjasok számára biztosít különféle programokat a Providentia Idősek Klubja, és együtt ülnek meg egyházi és világi ünnepeket. Így történt ez múlt pénteken is, amikor farsangi mulatságot szerveztek.

A farsangi színdarabban mintegy 25 klubtag vett részt: Illyést a farsangi figurát temették el, ezzel űzve el a telet. A humoros színjátékot helyi sajátosságokkal, közismert mondókákkal fűszerezték. Az eseményen a klub örökös meghívottja a Joannes Kájoni Szakközépiskola Baráti Kezek nevű önkéntes csoportja is részt vett. A fiatalság együtt derült az idősekkel, majd a farsangi jelmezek lajstroma következett: az angol hercegnőtől papig, kántorig, cigányéig számos jelmezt bemutattak, és a jelmezeket háromtagú zsűri bírálta el. Borbáth Erzsébet neves pedagógus, a Riehen Egyesület elnöke a zsűri vezetőjeként tréfás mondókával köszöntötte a versenyzőket”, és a kreatív jelmezekért, saját versekért valamennyi fellépőt díjaztak a zsűri társaival, a Baráti Kezek önkéntes csoportját képviselő Tőkés Évával és a klub meghívottjával, Berényi Reginával.

A klub negyven nyugdíjassal képes foglakozni, akik két csoportban, hetente váltják egymást. … Zenés programok, csapatépítő játékok, tematikus beszélgetések, mentálhigiéné, kézműves-tevékenységek, olykor pedig kirándulások teszik színessé az idősek mindennapjait. … Azért dolgozunk, hogy lelassítsuk a vagy meggátoljuk az időskori leépülést, és az idős személyek kortárs közösséghez tartozzanak, érezzék, hogy fontosak.

A fánk és üdítő mellé szólt a nóta is, az idősek pedig a fiatalokat meghazudtolóan ropták a csárdást.

Kovács Hont Imre

Hargita Népe – Körkép

2014. Március 13, Hétfő

Kisdiákok köszöntötték a kisnyugdíjasokat

Iochom Zsolt | 2013.11.26. [17:43] | Utolsó módosítás: 2013.11.26. [17:49]

A csíkszeredai Riehen Egyesület idén is megpróbálta szebbé tenni a közelgő ünnepeket a kisnyugdíjasok számára, kedden délután a József Attila Általános Iskola második osztályos tanulói alkalomhoz illő dalokkal és versekkel kedveskedtek számukra a tanintézmény dísztermében.

Kedves szavakkal és szeretetcsomaggal köszöntötték a kisnyugdíjasokat

A megjelenteket Borbáth Erzsébet, a Riehen Egyesület elnöke üdvözölte, aki köszönetét fejezte ki a második osztályos step-by-step-es diákok műsoráért, amelyet Cseh Tünde és Tamás Andrea tanítónő állított össze. „Immár tizennyolcadik éve, hogy ebben a rohanó világban megállunk egy pillanatra, és a legkisebbek megpróbálnak örömet szerezni a legidősebbeknek” – fogalmazott az iskola egykori vezetője. A szeretetről nem csak beszélni kell, hanem cselekvően tenni is érte, ezért kedves szavakkal és szeretetcsomaggal kívántak enyhíteni a hétköznapok nehézségein.

A Riehen Egyesület, Hargita Megye Tanácsa a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, és az Erdélyi Mentőcsoport csíkszéki szervezete, valamint a svájci Riehen község jóvoltából alapélelmiszereket és édességet tartalmazó csomagot vehettek át a kisnyugdíjasok az ünnepi műsort követően. Az ágyhoz kötött betegeknek, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen, otthonukba viszik el az ajándékcsomagot az egyesület tagjai.

A Providentia Idősek Klubjában a Szüreti Bál dala is másképp szól...

Első látásra, csak egyszerű szórakoztató programnak tűnhet, de a még napjainkban is divatos Szüreti Bál bizonyos helyzetekben mélyebb jelentést hordoz. Tovább halad a puszta “hagyományápolás” síkján és a mában képes, a szép korúak által személyesen átadni az örökségeket. Ebben a minőségben ünnepelte a Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Klubja, 2013. október 24-én, csütörtökön a már 9-ik alkalommal megrendezett Szüreti Bált.

“Nocsak, báloznak még az idősek is?” - kérdezhetné bárki meglepődve. Végezzünk csak, egy gyors szemléletváltást. Maradjunk kritikusak, de szerepcsere révén. Legyünk néhány percre mi magunk az idősek. Tehát én, az idős személy, akiből nap, mint nap áradhatna a panasz, a temérdek vállamra nehezedő súly terhe alatt. Kiegészítőikül a különféle gyógyszerek szolgálnak. Persze tudván, hogy mindennek ára van, az anyagi oldalt nem boncolgatom. Én, ez az ember, még most is tanulhatok, vagy süllyedhetek tovább. Ha emberi módon élni akarok, megtanulhatom elfogadni bilincseim. A változtathatatlan elfogadása szelídebb körülményeket teremt bennünk, segítve ez által saját életutunk. Mindig tehetünk magunkért elfogadással, vagy a változtatható megváltoztatásával.

Ezen idős emberek képesek meglátni a szépet, képesek örülni a napsütésnek, élvezni a virágok illatát. Jelen tudnak lenni a mában. Ezek az emberek hálásak és boldogak. Megköszönnek minden új napot, amelyre ébrednek. Meleg szívvel készülnek az ünnepi eseményekre, melyek mérföldkövek életük útján. A közös ünnepek, a közös jövő reményének pecsétjét nyomják rá minden megélt alkalomra. A Providentia Idősek Klubjának vezetőjeként csodálattal adózom minden klubtag előtt, akiknek kitartása dicséretre méltó és egyben példa értékű is. Épp ezért feladatként érezhetjük az idősek iránti tiszteletünket klubbon kívül vagy belül. Az elmúlt évek során sikerült megragadnunk a fiatalok figyelmét. A Providentia Idősek Klubjának tagjai egyre több megbecsülésben és rájuk figyelésben részesültek a fiatal generáció részéről. Az ide járó tagok következetessége, a beszűküléstől mentes komfort zónán kívül esik, még idős korukban is.  Képesek venni a fáradtságot, hogy ünnephez méltó öltözetet, hangulatot és akaratot öltsenek magukra. Ez az idei Szüreti Bál alkalmával is hasonlóan történt. Az idei eseményen, a Lazarus Házban működő idős csoport vezetőit: Becze Ildikót, aki a Szent Anna Speciális Szakközépiskola egyik osztályának osztályfőnöki tisztségét tölti be, továbbá Fogarasi Editet, aki szociális testvér, láttuk vendégül. Jelenlétükkel is kifejezték tiszteletüket a szép korúak előtt. A programon részt vett vendégeink, nemcsak építő gondolatokat, szívhez szóló írásokat, gazdag jókívánságokat és énekeket hoztak magukkal ajándékul, de a Szent Anna Speciális Szakközépiskola diákjai által elkészített, kollázsba formált őszi csokrot is. Közös éneklés, tánc, jó hangulat uralkodott a bál során. Végszóként hagyva lélekmelengető emlékeket, melyek helyet találtak a jelenlevők szívében, kapaszkodót nyújtva egy- egy magányosabbnak tűnő pillanatban.

Ez úton, köszönetet mondok, mindazon kedves csoportnak, akikkel partneri kapcsolatban állunk. Név szerint: a Csipike Óvodának, a Petőfi Sándor Általános Iskolának, a József Attila Általános Iskolának, végül, de nem utolsó sorban a Baráti Kezek Önkéntes Csoportjának a Joannes Kájoni Szakközépiskola részéről. Továbbá minden önkéntesnek vagy vendégelőadónak, aki belép egy- egy megmozdulással a klubéletbe, csak néhány nevet említsek: Löfler Máriá, Sebestyén Ottó, Boros Károly, Szatmári Szilárd stb. A mulatságok tehát, nem pusztán a szórakozás táptalajai, hanem hidat képeznek a különböző korosztályok között, továbbá mérföldkövet, kapaszkodót, reményt és akaratot biztosítanak a hétköznapok kanyargós ösvényeinek megtételén.

Boda Hajnalka                                                                                    Megjelent: Hargita Népe

Programvezető                                                                Levélbontás, 2013. Október 30. Szerda