Segít a svájci testvértelepülés is

posted in: Hirek | 0

Már több mint harminc éve testvérvárosi kapcsolat létezik a svájci Riehen és Csikszereda között. A három évtizedet is meghaladó időszak alatt számos, a csíkszeredai lakosságot érintő, szociális és karitatív jellegű projekt megvalósításában vállalt szerepet a svájci város önkormányzata, illetve az ott székelő ProCsik civil szervezeten keresztül közvetlenül Riehen község lakossága. Ezek közül legjelentősebbek a Providentia Idősek Központja  Zsögödben, az ingyenes ebédeltetése a Xantus János iskolában tanuló ,nehéz anyagi körülmények közt élő kisiskolásoknak , valamint a pottyandi Erdei Iskola Ház felépitése.

A 2021 január 7.-én bekövetkezett tűzvész híreit követve, a svájci testvérváros is a károsultak megsegítésére sietett. A rieheni székhelyű ProCsík egyesület Rolf Kunz elnök úr kezdeményezésére, pénzbeli adománygyűjtést szervezett, a város lakossága körében.  Az adománygyűjtést erőteljesen támogatta a helyi lap, a Riehener Zeitung , valamint a Rumanianhilfe Wegenstetten egyesület. Az összegyűlt  támogatást a csíkszeredai Riehen Egyesület juttatta el a tűzkárosultakhoz, szociális-karitatív projektje keretében. A projekt célja a tűzkárosult személyek támogatása, étkezésük kiegészítése egészséges, tartalmas, meleg ebéddel. A Riehen  Egyesület munkatársai naponta 150 adag ebédet biztosítottak az otthon nélkül maradt családoknak és az őket koordináló önkénteseknek, a karitatív projekt teljes, 14 napos időtartama alatt összesen 2100 adagot.

Bár a napi meleg ebéd csak kis része a tűzeset kapcsán felmerülő problémáknak, két héten keresztül mégis nagy segitséget jelentett az ideiglenes szálláson, az Erőss Zsolt Arénában, élő kedvezményezettek élelmezésében.

Úgy a tűzkárosultaktól, mint az őket koordináló személyektől sok szóbeli kedves visszajelzés érkezett. Hálásak voltak a segítségért, kielégítően nyilatkoztak az ebéd minőségéről, kiemelve az adagok nagyságát és az ételek ízletességét. Mivel hosszú időszakra kényszerülnek megoldást találni a rászorulók ellátására, Riehen testvérváros segitsége az önkormányzat alkalmazottainak is támaszt jelentett. A svájci  adománygyűjtés, az ebédtámogatás megvalósítása, újból bizonyította a rieheni lakosok nagyfokú emberségét, segítőkészségét. Ezúton is köszönetünket szeretnénk közvetíteni feléjük!

Borbáth László projekt koordinátor, csikszeredai Riehen Egyesület