Svájci segítség (forrás: Hargita Népe)

posted in: Sajtó Providentia | 0

Idén harmincéves a rieheni Pro Csík civil szervezet, ezért ebből az alkalomból gyűjtést szerveznek olyan társadalmi befogadást célzó projektek finanszírozására, amelyeken a csíkszeredai roma és nem roma gyermekek, fiatalok közösen vesznek részt. A svájci civilek feltett szándéka, hogy erre a célra tízezer svájci frankot gyűjtsenek össze. A Riehen és Csíkszereda közötti együtt­működés harminc évéről kedden számoltak be.

Péter Ágnes

Becsült olvasási idő: 7 perc
Svájci segítség
Providentia néven nappali foglalkoztatót működtet Csíkszeredában a Riehen Egyesület idősek számáraFotó: Providentia Idősek Központja

Működik Csíkszeredában egy egyesület, amelynek a székhelye Zsögödben van, és olyan tevékenységeket szervez, amelyekkel a társadalom perifériáján élőknek teszi jobbá a hétköznapjaikat. Svájci segítséggel teszi mindezt, amelyre már több mint harminc éve számíthatnak.
A csíki–svájci kapcsolat tör­té­netéről a rieheni képviselőkkel és a csíkszeredai Riehen Egyesület vezetőivel beszélgettünk: Guido Vogel rieheni ön­kor­mány­zati tanácsossal, Ro­land Lötscherrel, a Pro Csík egyesület vezetőtanácsának tagjával, valamint Kedves Zsu­zsa­nnával, a csíkszeredai Riehen Egyesület vezetőjével.

Segélycsomagoktól a hosszú távú projektekig

Guido Vogel tanácsos elmondása szerint a romániai rendszerváltás után az Európai Tanács felhívására sok nyugati városban szerveztek gyűjtést, hogy – többnyire – olyan kelet-közép-európai országok városaiba juttassanak el adományokat, ahol szükség volt a segítségre. A svájci Riehen város önkormányzatának tagjai Románia térképét böngészve úgy látták, hogy Csíkszereda a népesség számát tekintve hasonlít Riehenhez, ezért felvették a kapcsolatot Csíkszeredával. Előbb Riehen város önkormányzata „karolta fel” Csíkszeredát, majd később megalapítottak egy civil szervezetet is, amellyel adományokat tudnak küldeni Csíkszeredába. A svájciak adományával a csíkszeredai Riehen Egyesület rendelkezik, és arra költik az évente érkező összeget, amire a leginkább szükségük van a helyieknek.
Azóta minden évben jelentős összeget juttattak el, Guido Vogel állítása szerint a rieheni önkormányzat jelenleg 110 ezer svájci frankkal támogatja a Riehen Egyesület tevékenységét. Ebből a pénzből Providentia néven nappali foglalkoztatót működtet a Riehen Egyesület idősek számára. Mintegy ötven személy részesülhet jól megszervezett szabadidős programban, és meleg ebédet is kapnak. Guido Vogel hat évvel ezelőtt látogatott el először Csíkszeredába, azelőtt más töltötte be ezt a tanácsosi szerepet a rieheni önkormányzatban. Mint mondta, lenyűgözőnek tartja, hogy az utóbbi hat évben mennyi mindenben fejlődött a csíkszeredai egyesület.

Civil szervezettel is gyűjtenek Svájcban

Roland Lötscher, a Pro Csík egyesület vezetőtanácsának tagja elmondta, hogy 1993-ban döntöttek úgy, hogy az önkormányzaton kívül jó lenne, ha lenne egy civil szervezet is, amellyel adományokat tudnak gyűjteni. Harminc évvel ezelőtt ezért alakult meg a Riehen hilft Rumänien (’Riehen segíti Romániát’) egyesület, mely szervezet ma már a Pro Csík nevet viseli. Hozzátette, hogy akkoriban Svájcban sok hasonló civil szervezet alakult, de a Pro Csík a leghosszabb életű ezek közül. Évente 30-20 ezer svájci frankot gyűjtenek össze, amelyet a Riehen Egyesületnek adnak. A Pro Csík anyagi támogatásának köszönheti harminc, hátrányos helyzetben levő tanuló a Xantus János iskolában, hogy naponta meleg ebédet kap, és délutáni felügyelt programban van része.
A 2021-es csíksomlyói tűzvész után a svájci Pro Csík civil szervezet gyűjtést szervezett Riehenben, amelynek eredménye az egyesület vezetője szerint lenyűgöző volt, rövid idő alatt tízezer svájci frankot gyűjtöttek be. Mint közölte, az összegyűjtött pénzből két héten át fedezni tudták 250 hajléktalanná vált személy étkeztetését, a fennmaradó összeggel pedig hozzájárultak egy lakókonténer megvásárlásához. Továbbá Riehen önkormányzata is adományozott egy lakókocsit a károsultaknak.
Ezenkívül a svájci civil szervezet és önkormányzat kisebb projekteket is támogat. Minden évben karácsonyi sze­re­tet­cso­magokat küldenek gyerekeknek, és nekik köszön­he­tően tud a csíkszeredai egyesület nyári táborokat rendezni a Pottyondban levő Erdei Iskolában. Ezt a szabadidőközpontot nemcsak tanulók, hanem kirándulni vágyó családok is igénybe vehetik. Mivel idén harmincéves a rieheni Pro Csík civil szervezet, ezért külön gyűjtést szerveznek. Céljuk, hogy tízezer svájci frankot gyűjtsenek össze, amelyet olyan projektekre szánnának, amelyeken roma és nem roma gyermekek, fiatalok együtt vesznek részt.

Providentia Idősek Központja
Fotó: Providentia Idősek Központja
Több évtizede tartó kapcsolat. Jobbá teszik a rászorultak hétköznapjait

Páratlan kapcsolat

Kedves Zsuzsanna, a Riehen Egyesület vezetője elmondta, hogy a kilencvenes években sok ehhez hasonló támogatói kapcsolat alakult ki, de a legtöbb egy idő után megszakadt. Rámutatott, hogy ritkaság, hogy ennyire kitartó legyen egy ehhez hasonló kötelék két város között. Úgy vélik, hogy a két város közötti köteléket nemcsak a civil szervezet és az önkormányzatok közötti hivatalos kapcsolat tartja életben, hanem személyes kapcsolatok kialakítása és kölcsönös látogatások is.
Ugyanakkor a svájciak és a csíkszeredai Riehen Egyesület tagjai is azon a véleményen vannak, hogy hosszú távon a csíkszeredai egyesületnek svájci segítség nélkül is működnie kell. A rieheni képviselők elmondása szerint hosszú távon nem tartható fenn az adományokból való ellátás, hiszen sosem tudják előre, mekkora összeget tudnak begyűjteni, és egyre kevesebben adományoznak. Guido Vogel tanácsos szerint az önkormányzat támogatására sem lehet hosszú távon számítani, mert a szavazóbizottság feladata eldönteni, mi történjen ezzel az összeggel, és ők dönthetnek úgy is, hogy ne Csíkszeredába küldjék az anyagi forrást. Roland Lötscher hozzátette, hogy a civil szférában régebben az adományozás úgy működött, hogy a rieheni lakosok elköteleződtek egy-egy civil szervezet mellett, amelynek minden évben adtak bizonyos összeget. Ma már nem szervezetet választanak ki az ottani lakosok, hanem kezdeményezéseket, konkrét eseteket támogatnak különböző szervezetek közvetítésével. Van, aki akár ezer-kétezer svájci frankkal is hozzájárul egy-egy projekthez, de a legtöbben kisebb összegeket adományoznak.

Az időseknek is élhető lett a város

Kedves Zsuzsanna, a Riehen Egyesület vezetőjének elmondása szerint soha nem kellett sokat gondolkozniuk, hogy mit kezdjenek a kapott összeggel.

– Mindig szembesültünk társadalmi problémákkal. Ha ezek találkoztak a támogatók elképzeléseivel, akkor abból projekt lett. Volt, amely csak egy-két évig működött, de van olyan, amely több mint húsz éve zajlik, és nagyon népszerű. A Providentia nappali foglalkoztatóközpont a kétezres évek elején jött létre, és a városban ez volt az első ilyen jellegű kezdeményezés az idősek számára. Azóta is töretlen a népszerűsége

– közölte Kedves Zsuzsanna.
Rámutatott, hogy az idősek szellemileg és fizikailag is önállóbbak tudnak lenni, ha részt vesznek a Pro­vi­den­tia programjain, mert közösségben vannak. Végül is, Kedves Zsuzsanna szerint a fog­lal­koz­ta­tó­köz­pont működése emelte a város élhetőségét az idősek számára.

(forrás: https://www.hargitanepe.ro/hirek/kiemelt/svajci-segitseg )